Theosophical University Press Agency

Onze onzichtbare wereld

Eloise Hart

Toen wetenschappers bekendmaakten dat 99% van het heelal onzichtbaar is, begon ik me af te vragen welke vorm deze onzichtbare materie aanneemt en welke functie het heeft.

De onzichtbare ‘materie’ die de meesten van ons kennen, is die waaruit onze gedachten en emoties zijn opgebouwd. Ofschoon we deze niet kunnen zien, beïnvloeden ze ons denken en ons hart en heel ons fysieke wezen.

Sommige van deze onzichtbare gedachte/emotie-vormen zijn kennelijk minuscuul van afmeting, andere zo groot dat ze menigten van mensen omvatten en die tot daden brengen, waar deze later al dan niet spijt van hebben. Hieruit blijkt dat gedachten intelligentie en een doel hebben – soms om ons te leiden en te beschermen, op andere momenten om onze wil en gevoel van wat goed is te doen ontwaken.

Welbeschouwd zijn gedachten en emoties op zich wonderen. Hoewel ze te midden van ons leven, herkennen we hun terugkeer zelden, laat staan dat we die verwelkomen. We beseffen wel dat sommige terughoudend zijn en geheimen alleen prijsgeven wanneer ze worden aangemoedigd, terwijl andere ons overstelpen met gevoelens en feiten van twijfelachtige waarde.

Mooie muziek moet een elegante vorm hebben. Misschien is ze het voertuig van een hogere intelligentie – zoals wij dat zijn. Wanneer we onszelf onderzoeken, ontdekken we dat onze ziel en ons lichaam veel meer uitdrukken dan we begrijpen. Achter al onze atomen, organen en functies werken intelligenties samen onder supervisie van de menselijke hiërarch – die op zijn beurt een weerspiegeling is van en onderworpen is aan iets veel groters dan hijzelf – een spirituele kracht die op bepaalde ogenblikken onze hele constitutie inspireert en veredelt.

Liefde is onbetwistbaar de hoogste vorm van onzichtbare materie. Warm, stralend en overvloedig overdekt ze, als de dageraad, de wereld en brengt in al wat bestaat de schoonheid naar buiten.

Zou het niet prachtig zijn als we meer konden zien dan die armzalige één procent van ons uit vele gebieden bestaande heelal!


Uit het tijdschrift Sunrise jan/feb 1995

© 1995 Theosophical University Press Agency