Theosophical University Press Agency

Zonsopgang

James A. Long

We hebben vele stemmen luid horen verkondigen dat de wereld verloren is en dat de beschaving haar ondergang tegemoet gaat. Wij geloven van niet; we hebben niet de neiging verontrust te zijn als het altijd maar afgaand tij lijkt te zijn, als de menselijke aangelegenheden waarmee we dagelijks worden geconfronteerd niet van een gouden tijdperk lijken te zijn. Misschien doen we er zelf wel niets aan, behalve dan klagen over het feit dat de wereld er niet beter aan toe is.

Waarom hebben we er zelf niet iets aan gedaan? Het is gemakkelijk om te zeggen: Ik ben slechts één enkel individu, één burgertje in deze hele mengelmoes van mensen, wat kan ik doen om een wereldtoestand te beïnvloeden? Denk er eens over wat het betekent als men zich bewust begint te realiseren dat men meester is over zijn eigen bestemming, heerser over zijn eigen lot, en dan ook volledig. We kunnen elke situatie en onze reactie erop beheersen door het juiste gebruik van onze diepgewortelde fundamentele spirituele vermogens. We kunnen individueel op eigen kracht een glorieuze zonsopgang tot stand brengen in ons eigen leven door bewust elke dag te werken aan ons karakter en zo veel, erg veel, bijdragen aan de vooruitgang van de mensheid als geheel.

Dit zal niet snel gebeuren, en als deze ontwikkeling gaande is zullen er, net als eerst, opkomende en afgaande getijden zijn in de zaken van de mens. Maar zoals die goddelijke vonk in het leven van één enkel persoon kan ontvlammen, bestaat diezelfde mogelijkheid voor de hele mensheid; en zelfs al kan het een tijd duren, elke inspanning die u en ik en onze medemensen zich getroosten om dit tot stand te brengen, is een poging tot de verwezenlijking van dat gouden tijdperk. Dan zal de mensheid langzamerhand weer op het pad terechtkomen dat oorspronkelijk voor haar was bestemd toen ze, zoals in het verhaal van De Hof van Eden, werd verdreven om haar eigen verantwoordelijkheid te gaan dragen en zelfbewust een goddelijke vonk te worden.


Uit het tijdschrift Sunrise mrt/april 2000

© 2000 Theosophical University Press Agency