Theosophical University Press Agency

Een universele constante

John van Mater, Jr.

Welke onbegrijpelijke kracht houdt de sterren in hun baan, en de atomen op hun pad? Het is ontzagwekkend te bedenken dat al het bekende en onbekende in de hemelen en op aarde volgens een kosmische harmonie verloopt; de krachten daarvan houden hun natuurlijke loop in stand en geven leiding hieraan, terwijl ze het dynamische evoluerende universum ondersteunen.

Is het zo eenvoudig dat men dit allemaal kan wegredeneren alsof het alleen het resultaat is van natuurkundige wetten en oorzaken? Werkt de natuur alleen door toeval? Het leven heeft veel meer diepgang als we het bestaan van bewustzijn als een universele constante erkennen. De hele natuur vertoont onuitputtelijke variaties van de schitterende kwaliteiten van bewustzijn – van wil, begeerte, intelligentie, liefde en vele andere. Het universum is levend, vol betekenis en doelgerichtheid; en uiterlijke verschijnselen worden voortgebracht door innerlijke oorzaken van zijn. Alles, zelfs de ruimte die de heelallen omringt, is levend! Het mysterie van de essentie en de oorsprong van het leven komt voort uit het goddelijke.

Kijk eens naar alle ingewortelde eigenschappen van het bewustzijn in de natuurrijken die in overeenstemming zijn met hun natuurlijke omgeving. Binnen zijn rijk laat het atoom trillingstonen horen die aantrekkingskracht hebben en tonen die afstoten. Een soortgelijke muziek is te horen tussen de hemellichamen en melkwegstelsels en daarbuiten. Vogels fluiten melodieuze tonen als reactie op het leven. Alle wezens leren en evolueren en creëren daarbij hun eigen harmonie die van de geest komt. Kunnen wij in de onschuldige ogen van een kind het bestaan van de ziel en de geest zonder meer ontkennen? Waarom zien we datzelfde niet in de glans van het oog van een krokodil of in het vuur in dat van een tijger? De intelligente bij weet hoe hij de beste bloesems kan vinden. Ook planten reageren door met grote schoonheid te bloeien en vruchten te dragen, terwijl rotsen een heel subtiel bewustzijn bezitten. De natuur is vol met goddelijke levens die het mysterie van het ene kosmische leven weerspiegelen in een veelheid van vormen. Ook is er het spirituele vermogen van het menselijk bewustzijn om zijn goddelijke eenheid met alle wezens te beseffen, en dit resulteert in blijvende liefde en diep mededogen.


Uit het tijdschrift Sunrise sep/okt 2002

© 2002 Theosophical University Press Agency