Theosophical University Press Agency

Schoonheidsyoga

Rune Goop

Er wordt ons aangeraden aandacht te schenken aan de geur van bloemen. Maar wat voor nut heeft de schoonheid van een bloem? Is schoonheid niet alleen iets voor slappelingen?! Zelfs Plato zei dat veel waardering voor kunst alleen maar een manier is om de zintuigen te strelen. Het lijkt erop dat onze cultuur deze zienswijze ter harte heeft genomen. We spannen ons een leven lang in om comfort, genoegens, bankrekeningen, huizen en auto’s te verwerven. De ironie is dat dit niet is wat we werkelijk wensen – het is iets waarvan we alleen maar denken dat we het nodig hebben. Wat we werkelijk wensen is om veilig te leven en geliefd te worden in een wereld van harmonie. Hoe is dat mogelijk zonder waardering voor schoonheid?

Dus zegt u: ‘Bezorg me wat schoonheid en ik zal het waarderen!’ U heeft haar al – de natuur verschaft haar gratis, altijd en overal. We zijn helemaal omringd door schoonheid, ontzagwekkende krachten en mysteries. Als we dat niet beseffen zijn wij de zwakke schakel. Zoals psychiater Wilson van Dusen zei in Emmanuel Swedenborg: A Continuing Vision:

Als u een mystieke ervaring heeft gehad en er weer bent uitgekomen, kent u het wezen van elke esthetische ervaring die daartoe leidt; het betekent dat u ophoudt met datgene waarmee u bezig bent, dat u zich ontspant en het u gemakkelijk maakt alsof u alle tijd heeft, dat u kijkt en dan openstaat voor wat wordt aangeboden en het accepteert, dat u respect heeft voor wat duidelijk is geworden. Kijk naar uw hand met zijn miljarden cellen, levens. Schitterend!

Hetzelfde leven dat de bomen bezielt, bezielt ook ons. Wat een eer dit te delen met de bomen, met het gras en de wolken, deel te hebben aan dit verheven wonder.

We ademen elke seconde, we zuigen de ons omringende wereld naar binnen en stoten haar weer uit, of we het nu beseffen of niet.

Daar zijn we dan, een mysterie dat naar dit mysterie kijkt en dit mysterie weet te waarderen!

Van alle yoga’s is deze het gemakkelijkst te ervaren. U hoeft niet doodstil te zitten, uzelf in een krakeling te veranderen, of te betalen om mee te doen. Het is heel plezierig. U voelt u er lekker en mooi bij. U wordt u bewust van de volmaaktheid en weldadigheid van het bestaan en het geeft gemoedsrust zodat aardse problemen hun juiste plaats krijgen – van monsters die ons verontrusten, worden ze teruggebracht tot muizen in de kelder.


Uit het tijdschrift Sunrise sep/okt 2005

© 2005 Theosophical University Press Agency