Dhammapada – wijsheid van de Boeddha
Nederlands-Pali editie gebaseerd op
de Engelse vertaling van Harischandra Kaviratna

bestel boek

3de herziene druk 2014

© 2014  Theosophical University Press Agency, Den Haag

 

      Inhoudsopgave     
   

 

Canto 13 – De wereld


167

Laat niemand een ontaard bestaan leiden, of zijn plicht verzaken; laat hij geen verkeerde inzichten volgen, noch iemand zijn die zijn cyclus van wedergeboorten op aarde verlengt.

168

Ontwaak! Wees niet nalatig. Volg de waarheid (dhamma). Hij die het pad van de waarheid volgt, leeft gelukkig in deze wereld en in de wereld hierna.

169

Volg de gedragscode van juist handelen; volg niet een verkeerde gedragscode; hij die het pad van de waarheid volgt, leeft gelukkig in deze wereld en in de wereld hierna.

170

Beschouw de wereld als een zeepbel, zie haar als een luchtspiegeling; wie de wereld zo bekijkt, wordt door Mara, de koning van de dood, niet gezien.

171

Kom, kijk naar deze wereld, die zo mooi is als een koninklijk rijtuig. Dwazen gaan erin op; maar de wijzen zijn er niet aan gehecht.

172

Hij die eerst nalatig was, maar later alert wordt, verlicht de wereld zoals de maan die achter een wolk vandaan komt.

173

Hij wiens slechte daden worden vervangen door verdienstelijke daden, verlicht de wereld als de maan die achter een wolk vandaan komt.

174

Deze wereld is blind. Maar weinig mensen kunnen de dingen zien zoals ze zijn. Maar weinig mensen gaan naar de hemel, als vogels ontsnapt aan het net.

175

Zwanen volgen het pad van de zon; mensen gaan door de lucht door middel van paranormale vermogens (iddhi). De wijzen, die Mara en zijn legers hebben overwonnen, verlaten deze wereld.

176

Voor iemand die leugens vertelt, die de ene waarheidsgetrouwe Wet (dhamma) heeft overtreden en die de andere wereld heeft verworpen, is er geen kwaad dat hij niet zal doen.

177

Vrekken gaan niet naar de wereld van de goden; dwazen prijzen vrijgevigheid niet. Maar de wijze die vreugde vindt in het geven, wordt juist door die daad gelukkig in de volgende wereld.

178

Beter dan alleenheerschappij over de wereld, beter dan naar de hemel te gaan, of beter dan heerschappij over het hele universum, zijn de vruchten van het ingaan in de stroom (het pad).

 


Dhammapada, blz. 69-71

© 2014  Theosophical University Press Agency
Daal en Bergselaan 68, 2565 AG Den Haag