De gunstige invloed
Elsa-Brita Titchenell

 

Er zijn veel verhalen in omloop over de Pleiaden, de zeven hemelse zusters, afgebeeld op de omslag van dit nummer, waarvan er zes met het blote oog zichtbaar zijn, terwijl de zevende ‘omsluierd’ is. De mythen verschillen, maar stemmen toch hierin overeen dat dit sterrenbeeld inspireert tot alles wat het beste is in de menselijke natuur.

Een legende uit Borneo spreekt van een ‘draaikolk eiland’ waarop een boom groeit waarin men kan klimmen om de Pleiaden te bereiken en nuttige zaden mee terug te brengen naar de aarde. Vanuit de wervelstorm daagde de Heer Job uit ‘de gunstige invloeden van de Pleiaden te binden’. In India waren zij de echtgenoten van de zeven rishi’s die in Ursa Major wonen en het was hun taak Karttikeya, de jeugdige maagd die de hemelse schare bestuurt, te verzorgen. In het oude Griekenland waren ze de doch.ters van de nimf Pleione en van Atlas, op wiens schouders de wereld rust. Hun halfzusters zijn de Hyaden, de brengers van regen, die in Tennysons Ulysses, ‘de duistere zee tarten’. Aan de hemel zijn de Pleiaden, op de vlucht voor Orion, de jager, blijkbaar over de hoorns van Taurus, de Stier, gesprongen om aan hem te ontkomen.

Elk van de Pleiaden, Alcyone, Celaeno, Electra, Maia, Merope, Sterope (of Asterope) en Taygete heeft haar eigen geschiedenis, haar deel aan vreugde en smart. Er is geen overeenstemming over de vraag wie de ‘verloren Plejade’ is – hetzij Merope, de echtgenote van Sisyphus, die haar gezicht verbergt uit schaamte voor het feit dat ze een sterveling heeft getrouwd, ofwel Electra, moeder van het ras van de Trojanen, die haar gezicht afwendt om de val van Troje niet te hoeven zien.

Omdat de aarde ons dagelijks langs onbekende hemelen voert, komen we onder de invloed van steeds nieuwe omgevingen, waarvan sommige een beroep doen op karaktersterkte en andere ons steunen bij geestelijke inspanningen. Men zegt dat de Pleiaden een zegenrijke invloed uitoefenen op de omhoogstrevende ziel.

 
Andere artikelen over sterrenkunde/kosmologie
 

Uit het tijdschrift Sunrise sep/okt 1987

© 1987 Theosophical University Press Agency